tiistai 9. heinäkuuta 2013

Lepakko!!!


Juuri äsken sain seurata pitkään, kun lepakko saalisti hyönteisiä yöllisellä retkellään!!! Se lensi äänettömästi siipiään lepattaen ympyrän muotoista kehää parkkipaikan yllä. Välillä se teki äkkikäännöksiä ja syöksyjä. Se lensi useaan kertaan aivan pääni yläpuolelta. Seurasin sen lentoa yli 15 minuuttia ja sain siitä otettua videokuvaakin. Se ei vain ole kovin hyvänlaatuinen. Luonnossa erotin jopa lepakon siipien kaarien tarkat muodot, videolla sitä ei erota yhtä hyvin, joten en taida julkaista sitä. Lopulta lepakko sai vatsansa täyteen ja lensi puiden siimekseen. Lepakko oli aika suuri, kyseessä oli luultavasti pohjanlepakko.

Olin vuosi sitten erityisellä yöllisellä lepakkoretkellä. Siellä oli asiantuntijat kertomassa lepakoista ja niiden elämästä. Mukana oli lepakkodetektorit, joiden avulla kuuntelimme lepakoiden ääntelyä. Detektori muuttaa lepakoiden äänet sellaiselle taajuudelle, että ihmisen korva pystyy erottamaan ne. Eri lepakoiden äänet olivat erilaisia. Tuon retken aikana näimme vain yhden lepakon vilaukselta, vaikka olimme liikkeellä tosi myöhään ja alueella tiedettiin asuvan runsaasti lepakoita.

Meidän mökillä asuu myös lepakoita. Olen nähnyt niiden lentoa joskus illalla verannan yllä. Yritin selvittää, missä ne asuvat. Kerran näin jonkin kiipeävän seinää pitkin ylös ja luulin lepakon kiipeävän pesäänsä, mutta se olikin hiiri.

Olen käynyt myös Luonnontieteellisessä museossa katsomassa siellä ollutta erityistä lepakkonäyttelyä. Siellä sai nauhalta kuunnella eri lepakoiden ääniä ja siellä esiteltiin useita ympäri maailmaa asuvia lepakkolajeja. Erilaisia lepakkolajeja on olemassa yli tuhat. Suomessa niitä asuu vakituisesti vain viisi: pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiippa, isoviiksisiippa ja korvayökkö. Siellä museon näyttelyssä sai muuten taitella lepakko-origamin. Tein niitä monta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti