tiistai 9. heinäkuuta 2013

Kanahaukka


Viime talvena pihamme laidalta löytyi iso, kuollut lintu. Luulin sitä aluksi kotkaksi mutta se olikin nuori kanahaukka. Nuoret kanahaukat ovat hyvin eri näköisiä kuin vanhat kanahaukat. Lintu oli niin hieno, että vein sen kotiin ja laitoin parvekkeelle, jotta se pysyisi jäässä. Olen aina toivonut täytettyä lintua tai eläintä. Olen säästänyt kaikki synttärilahjaksi saamani rahat ja ajattelin käyttää säästöni linnun täyttämiseen.
Etsin tietoa kanahaukasta. Se on rauhoitettu, niin kuin suuri osa linnuista on. Rauhoitettuja eläimiä ja lintuja ei saa täyttää eikä säilyttää itsellään ilman viranomaisen myöntämää lupaa. Yksityisille henkilöille lupaa ei yleensä anneta, joten äiti ei suostunut edes yrittämään luvan hakemista. Se harmitti minua tosi paljon!!!

Sen sijaan äiti oli yhteydessä Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Museo yleensä ottaa vastaan kuolleena löydettyjä rauhoitettuja lintuja ja muita eläimiä. Museosta vastattiin, että heillä on nuoria kanahaukkoja jo niin paljon, ettei heille välttämättä tarvitsisi tätä lintua lähettää. Olisimme kuitenkin saaneet sen halutessamme sinne lähettää. Ohjeeksi annettiin pakastaa lintu kunnolla, kääriä sanomalehteen ja muoviin ja postittaa museoon. Meidän oli tarkoitus tehdä niin, mutta sitten äiti tuli kipeäksi, pakkanen lauhtui ja lämpötila nousi plussan puolelle ja epäilimme, ettei lintu enää olisi niin hyvässä kunnossa, että sen voisi lähettää museoon. Omaan pakastimeemme se ei mahtunut. Niinpä pidin kanahaukkaa parvekkeella kevään alkuun saakka. Sitten hautasin sen maahan.

Minua mietitytti, miksi kanahaukka oli kuollut. Museosta kerrottiin, että nuoria kanahaukkoja menehtyy usein ankarina talvina. Ne heikentyvät kun eivät saa kunnolla ravintoa. Minä kun olin luullut, että se oli törmännyt puuhun. Lintu oli muutoin hyväkuntoisen näköinen mutta sen kaulassa näkyi hiukan verinen kohta. Tutkin tarkkaan, olisiko sitä ammuttu. Jos olisi näyttänyt siltä, että ihminen on tahallisesti vahingoittanut sitä, olisi asiasta pitänyt ilmoittaa poliisille, sillä kyseessä on rauhoitettu lintu. Myrkytystä epäillessä lintu olisi pitänyt lähettää elintarvikevirasto Eviraan tutkittavaksi. Rengastetusta linnusta olisi pitänyt lähettää renkaan tiedot Luonnontieteellisen keskusmuseon rengastustoimistoon.

Muista, että käytät suojakäsineitä aina kun kosket kuolleeseen lintuun!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti